جغرافیا بهعنوان یکی از قدیمیترین رشتههای علمی شناخته میشود که به طور کلی به موضوع مکان و ارتباط آن با زندگی انسان می پردازد و تلاش می کند سطح زمین را از منظر ویژگیهایی همچون حاصلخیزی، شوری و شیرینی،سردی و گرمی، سستی و سختی ، خشکی و رطوبت و ویژگی هایی ازین دست به ما بشناساند به عبارتی روش بنیادین در علم جغرافیا مشاهده مستقیم زمین است که مناسبات و روابط بین انسان ها ومحیط را در تبیین پدیده های مکانی مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد تا بر مبنای آن توانایی انسان را در بهبود شرایط محیط تکامل بخشد. به جرأت میتوان گفت که در همهی تعاریف موجود دربارهی جغرافیا، همواره دو عامل «انسان» و «محیط» مطرح هستند. در واقع دیدی که دانش آموزان در طول دوران مدرسه از جغرافیا دارند که همان کشور شناسی است کاملا در مورد کل علم جغرافیا نادرست است چراکه آن ها در کتاب جغرافیای خود، بیش از هر چیز درباره وسعت، محصولات و وضعیت آب و هوای کشورهای مختلف یادگیری دارند در حالی که این رشته فقط در یک درس از شاخه جغرافیای طبیعی، “جغرافیای قارهها”، به این موضوع می پردازد و بقیه عناوین و موضوعات تدریس شده در این رشته تحصیلی کاملا کاربردی و فنی است. این رشته هم چنین ارتباط گسترده ای با سایر رشتهها بهویژه رشتههای مرتبط با شاخه علوم انسانی و اجتماعی دارد.
در دنیای امروز در اکثر کشورهای توسعه یافته، اهمیت دانش جغرافیا بخوبی روشن شده و دانشمندان این شاخهی ارزشمند علمی در زمینههای متنوعی به تحقیق و پژوهش می پردازد. دانشمندان این رشته، ضمن شناخت وسیع از محیط، فرصتها و کاستیهای موجود، به دنبال یافتن راه هایی برای تعامل بهتر انسان ها با محیط پیرامون شان هستند و در واقع توسعهی پایدار که امروزه بسیار مطرح است بیش از هر رشتهای در حیطهی دانش جغرافیا جای می گیرد. هندسه، آمار و مبانی ریاضی در این رشته از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که تهیه مدلهای مختلف و نمایش آنها تنها از طریق علم آمار، احتمالات و زبان ریاضی امکان پذیر است. هم چنین دانشجوی این رشته باید به علوم اجتماعی نیز علاقهمند باشد تا با درکی مناسب از مسائل اجتماعی بتواند محیط پیرامون را بررسی کرده و مقتضی با موضوع، راه حلهای مناسبی برای مشکلات موجود ارائه دهند.
این رشته در مقطع کارشناسی در پنج شاخه اصلی جغرافیای طبیعی، جغرافیای انسانی، کارتوگرافی، جغرافیا و برنامهریزی شهری و جغرافیای سیاسی ـ نظامی در دانشگاه ها مطرح است که هرکدام از گرایشهای جغرافیای طبیعی و انسانی، خود دارای شاخههای گوناگونی هستند.. فارغ التحصیلان این رشته با بهره گیری از آموزشهای نوینی که در محیط های آموزشی کسب می کنند به عناصری کارآمد و متخصص تبدیل می شوند که قادرند در زمینه های طراحی و اجرای انواع طرح های عمرانی ، اقتصادی و اجتماعی از سطوح پایین تا کلان فعالیت کنند. از زمینه های کاری فارغ التحصیلان این رشته می توان زمینه هایی مانند سامان دهی مناطق شهری و روستایی ، آماده سازی سرزمین ، مکان گزینی جغرافیای صنایع ، توزیع بهینه جمعیت و هدایت جریانهای جمعیتی و … را نام برد.علاوه بر بازارهای کاری موجود در کشور، فارغ التحصیلان مقطع لیسانس این رشته می توانند در مقاطع بالاتر نیز ادامه تحصیل دهند. گرایشهای مختلف جغرافیادرمقطع کارشناسی ارشد ودکترا عبارتند از:
1) جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
2) جغرافیا و برنامه ریزی شهری – ناحیه ای
3) اقلیم شناسی
4) هیدرولوژی
5) ژئومورفولوژی
6) برنامه ریزی توریسم
7) جغرافیای سیاسی- نظامی
با توجه به تنوع گرایش ها و حیطه تحقیقاتی وسیع آن ها در مقاطع تحصیلات تکمیلی این رشته، دانشجویان زیادی ضمن علاقه به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، نگرانی های مختلفی دارند مثلا با توانایی رو به رشد دانشگاه های کشور در پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی، دلواپسی هایی درباره انتخاب موضوعات جدید پژوهشی در گرایش های گوناگون برای دانشجویان بوجود آمده است. علاوه بر این دانشجویان علاقه زیادی دارند که در زمان تحصیل به محیط کسب و کار نیز وارد شوند و این موضوع سبب می شود که زمان کافی برای تدوین پایان نامه در وقت تعیین شده از سوی اساتید راهنمایشان را نداشته باشند. این موضوع یکی از عوامل بنیادینی است که گاهی دانشجویان تحصیلات خود را نیمه کاره رها کرده و از شانس بهره مندی از فرصت های بهتر و آینده شغلی با کیفیت تر برخوردار نگردند و حتی اگر دانشجویان فرصت کافی برای ادامه تحصیل در دست داشته باشند یکی از نگرانی های دائمی آنان در مقاطع تحصیلات تکمیلی در این رشته، زمینه های تحقیقاتی مناسب است. اگرچه همه دانشجویان در این مقاطع با روش های سرچ و جستجوی مطالب تا اندازه ای آشنا هستند اما آگاهی کافی از زمینه های تحقیقاتی روز که امکان برنامه ریزی و اجرا در دانشگاه محل تحصیل یا منطقه را دارا باشند، ندارند و این موضوع تا اندازه ای دانشجویان را با مشکل مواجه می کند
کمک گرفتن از افراد کارآشنا و کارآزموده در یک رشته علاوه بر نکاتی که از طرف اساتید راهنما و مشاور به دانشجو یادآور می شوند، می تواند مسیری روشن و قابل اعتماد برای دسترسی راحت تر و مطمئن تر به موضوعات تحقیقاتی روز و نوین باشد لذا متخصصین رشته جغرافیا در موسسه شریف یار قادرند از مرحله طرح عنوان تحقیقات علمی تا نگارش پروپوزال، نگارش پایان نامه و مقاله دانشجویان عزیز را مشاوره و راهنمایی نمایند و آنان را تا آخرین مراحل دفاع از پژوهش انجام گرفته همراهی کنند.